W sieci jest mnóstwo przepisów, ale mimo to napiszę Wam, jak ja to robię.
Potrzebne będą:
- Sól ja używam drobnoziarnistej
- Mąka najczęsciej tortowa
- Woda przegotowana gorąca (tylko uważajcie na palce)
KROK 1. Do zrobienia masy solnej używam soli i mąki w równych proporcjach oraz gorącej wody. (Na pierwszy raz polecam 2 szklanki soli, 2 szklanki mąki i ok.0,5 szklanki wody).
Sól wsypuję do miski i zalewam gorącą wodą. Mieszam łyżką!!! żeby nie poparzyć palców. Sól częściowo się rozpuszcza.
KROK 2. Do miski wsypuję mąkę i mieszam chwilę, a gdy całość nie jest już parząca to zaczynam wyrabiać ręcznie.
WAŻNE: Ilość wody zależy od pozostałych składników. Jeśli jest taka potrzeba, to w trakcie zagniatania dodaję ją etapami, obserwując konsystencję masy - składniki muszą się posklejać.
KROK 3. Masę wyrabiam metodą "na krowi pysk" (foto 1 i 2) sami się pewnie domyślacie, skąd taka nazwa ;)
KROK 4. Jeśli składniki są połączone, ale przy wyrabianiu masa się kruszy lub rozwarstwia (foto) to nie dolewam już wody. Moczę jedynie dłonie i wyrabiam dalej. Ta metoda sprawia, że nie "zalejecie" masy, tylko zwiększycie jej plastyczność.
KROK 5. Gdy masa jest dobrze wyrobiona staje się elastyczna. Wtedy kulistymi ruchami toczę z niej kulkę.
Najbardziej lubię ten moment, bo powierzchnia masy robi się wtedy satynowo-jedwabista i gładka.
KORK 6. Po uformowaniu kulki masę szczelnie przykrywam, bo zostawiona na powietrzu obsycha. Jeśli jednak tak się zdarzy, to trzeba suche miejsca delikatnie pomoczyć i ponownie wyrobić.
Tak przygotowana masa jest juz gotowa do użycia.
Możecie odrywać ją po kawałku, wałkować, wycinać wzory i lepić figurki.
To świetna zabawa dla ludzi w każdym wieku.
Moje dzieciaki lubią się nią bawić.
Miejscem naszej zabawy staje się kuchnia, bo w trakcie radosnej twórczości produkujemy niezły bałagan ;)
Jak pracuję sama, to wystarcza mi kawałek wolnego blatu.
Zachęcam do zabawy i rozwijania inwencji twórczej.
Będzie mi miło obejrzeć Wasze prace, więc chwalcie się nimi zamieszczając linki w komentarzach.
Jeśli tworzysz prace w oparciu o moje kursy, zamieść u siebie źródło inspiracji w postaci linku do tej strony. Niech inni też mogą z nich skorzystać.
Jeśli tworzysz prace w oparciu o moje kursy, zamieść u siebie źródło inspiracji w postaci linku do tej strony. Niech inni też mogą z nich skorzystać.
No proszę , człowiek uczy się całe życie .Zwykle robiłam masę solną dodając zimną wodę ( jak mówi większość przepisów) ... I co by nie mówić metoda "na krowi pysk) urzekła mnie do granic :D
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńNo proszę każdy ma inny przepis :) Ja jeszcze dodoaję łyżkę oleju, wówczas jest bardziej elastyczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś pewnie wypróbuję, bo muszę z synkiem wykonać aniołka do szkoły. Dzięki wielkie za przepis i tutorial :)
OdpowiedzUsuń